In Grow internationally

Op 1 februari trad de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan (Japan Europe Free Trade Agreement of Jefta) in werking. Dit is een vrijhandelsovereenkomst van de “nieuwe generatie” (net als de Euro-Canadese Ceta trouwens), die de handels- en investeringsmogelijkheden zou moeten stimuleren.

Hoe controleer ik de nieuwe EPA (Economic Partnership Agreement) tarieven voor mijn export naar Japan?

Breng een bezoekje aan de Market Access Database (MADB), selecteer Japan en geef de exacte douanecode van het product in (Harmonized System – HS). Op die manier ziet u de verwachte tariefwijzigingen (0% vanaf de eerste dag van de vrijhandelsovereenkomst op 1 februari) of het afnemende tarief tijdens de overgangsperiode.

Als u de HS-code niet kent, gebruikt u gewoon het vakje ‘Vind de productcode’ en voert u een woord in dat met het product overeenstemt.

Hoe profiteer ik van de nieuwe douanetarieven? Wat moet ik als exporteur doen?

De Europese exporteur moet een verklaring van oorsprong indienen om de nieuwe tarieven te genieten.

De richtlijn ‘Oorsprongsverklaring voor meerdere zendingen van identieke producten’ van de Europese Commissie geeft toelichting over de procedure bij meerdere zendingen van identieke producten over een periode van een jaar.

Hoe verkrijg ik het statuut van de geregistreerde exporteur (REX)?

Dit formulier dient u in te vullen en terug te sturen aan de Belgische douane. Deze registratie is geldig voor alle huidige maar ook toekomstige vrijhandelsovereenkomsten met de EU. Ze is echter niet verplicht voor transacties onder de 6000 euro.

Wat zijn de handelsdocumenten die kunnen dienen als oorsprongsverklaring?

De oorsprong moet worden vermeld op een factuur of op een ander handelsdocument waarin de oorsprong van het product voldoende nauwkeurig is omschreven om het product van oorsprong te kunnen identificeren. Helaas bestaat er in dit stadium (nog) geen lijst met voorbeelden van aanvaarde handelsdocumenten. De factuur blijft het veiligste bewijs.

Heeft de EPA een invloed op de wederzijdse erkenning van de regelgeving en de normen?

De EPA heeft geen invloed op de regelgeving, want aan beide zijden zullen de producten altijd moeten voldoen aan de lokale normen en voorschriften (CE-markering, JIS …) om geëxporteerd te worden.

Er bestaat wel een overeenkomst van de wederzijdse erkenning voor farmaca (GMP), maar die bestond al vóór de APE.

 

Wie u hier meer over weten? Neem dan deel aan het seminar op 28 juni, met deskundigen van de Douane, het Ministerie van Economische Zaken en het EU-Japan Centrum voor industriële samenwerking, dat deel uitmaakt van het EEN-netwerk. 

News in the Category View all news

Do not miss the cascade funding for your company!

There's still EU funding to grasp for for your SME / start-up / scale-up for training, innovation, international development in specific target countries, market studies...

Success stories of European companies entering global markets with the support of EEN International Network Partners in non EU countries.

Enterprise Europe Network is present in 29 non EU countries with local business support organisations part of the Network as International Network Partners. They provide valuable support to EU companies looking for information, advice and contacts in their non EU target countries. Have a look on some success stories and achievements reached by EU companies in non EU countries.

Online business support for EU service exporters to Canada, Japan, Switzerland and the UK

Access2Markets portal provides online business support to service exporters covering one hundred services sectors across four of the EU’s key trading partners: Canada, Japan, Switzerland, and the UK.

Start typing and press Enter to search