In Algemeen, Internationalisering

Het Brusselse bedrijf Beer Mania produceert ambachtelijke bieren en verdeelt meer dan 400 producten. Het heeft met zijn Japanse tegenhanger Highbury een partnerschapsovereenkomst gesloten voor de export van Belgische bieren naar Japan. De overeenkomst kwam tot stand met de steun van het Enterprise Europe Network (EEN), dat de internationalisering van de Europese KMO’s ondersteunt en waarvoor Beci als contactpunt in Brussel fungeert.

Michaël Eftekhari, zaakvoerder van Beer Mania, benaderde EEN om hem te helpen de Japanse markt te benaderen. Ter plaatse werd dit werk uitgevoerd door de lokale partner van EEN, het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation, dat het Japanse bedrijf Highbury-The Home Of Beer aanwees als potentiële partner.

“Ik was op zoek naar een Belgische bierexporteur”, legt Kohei Ando, directeur van Highbury, uit. “Ik had de mogelijkheid om deze zoektocht op het internet te doen, maar ik vond een betrouwbare exporteur via het EU-Japan Centre. Dit contact genoot steun van EEN, dat een aanzienlijk netwerk van kleine en middelgrote ondernemingen in Europa vertegenwoordigt. Wij bevelen ook aan dat elk Japans bedrijf dat op zoek is naar Europese partners, eerst advies inwint bij het EU-Japan Centre.”

In december 2019 reisde Michaël Eftekhari persoonlijk naar Japan voor een ontmoeting met Highbury, georganiseerd door het EU-Japan Centre. Een korte onderhandeling bracht de twee partners tot een akkoord en begin 2020 werd de eerste bestelling van Belgische bieren geplaatst.

“Dit is de eerste partnerschapsovereenkomst tussen Brussel en Japan die via EEN wordt gesloten”, zegt Jean-Philippe Mergen, hoofd van het EEN-programma bij Beci. “Het lijdt geen twijfel dat Jafta, het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Europa en Japan, de handelsbetrekkingen tussen de twee regio’s sterk heeft bevorderd: de Belgische export naar Japan is al met 10% gestegen en de Japanse import naar België met 21%.”

“Ik ben blij dat het me gelukt is voet aan de grond te krijgen op de reeds verzadigde Japanse markt”, zegt Eftekhari. “De volgende stap is de opening van een Beer Mania-dochteronderneming in Japan. Ik ben er zeker van dat 2020 een geweldig jaar wordt!” Beer Mania hoopt haar positie op de lokale markt te verbeteren, haar marktaandeel te vergroten en misschien een nieuwe baan te creëren.

Informatie: https://beermania.be/ ; www.brusselsnetwork.be

EENCanHelp

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Een databank van gereglementeerde beroepen in de interne markt

In België staan 131 beroepen op de lijst van gereglementeerde beroepen. Daarvoor is een specifiek diploma, erkenning of kwalificatie vereist. Hoe kunnen we een beroep doen op een beroep in het buitenland, bijvoorbeeld in de context van tijdelijke detachering? De Europese Commissie heeft voor elk Europees land een specifieke databank met gereglementeerde beroepen opgezet.

Bedrijven en douaneprocedures

Businesses must be aware that good customs management of their import/export operations can enable them not only to comply with the legislation and thus to avoid a penalty, but also to reduce their costs. Customs legislation, if applied correctly and strategically, allows a significant reduction in the financial costs of a company.

Intracommunautaire BTW: nieuwe bepalingen op 01.01.2020

In afwachting van de invoering van een definitieve regeling voor het intracommunautaire handelsverkeer heeft Europa een aantal specifieke maatregelen vastgesteld, de zogenaamde „snelle vaststelling”, die tot doel hebben een aantal bepalingen te harmoniseren die van toepassing zijn op het intracommunautaire handelsverkeer in goederen.

Gerelateerd nieuws Bekijk al het nieuws

Praktische tips voor zakendoen in Japan

Westerlingen beschouwen Japan als een totaal andere wereld: de taal is er anders, de cultuur en ook de manier van zakendoen. Verwerf vooral een goed inzicht in de Japanse aanpak van business, vooraleer u contacten legt met een bedrijf in dit land. Dit was trouwens het onderwerp van een seminar dat Beci onlangs organiseerde in […]

C’est quoi REX pour l’exportateur

Procédure d’auto-certification douanière ‘REX’ de la Commission européenne afin de jouir des tarifs préférentiels négociés dans les accords commerciaux de l’Union européenne

Start typing and press Enter to search