In Economy, Internationalisering

In principe treedt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de Europese Unie. De onderhandelingen over de scheiding gingen van start op 19 juni 2017.

Momenteel ligt er een voorstel voor een terugtrekkingsakkoord op tafel om de scheiding tussen de EU en het VK ordelijk te regelen. Hierin staat onder andere het voorstel om een transitieperiode in te lassen tot eind 2020. Tijdens deze transitieperiode zou dan op vlak van douane, alles blijven zoals dat vandaag het geval is. Er zijn dan geen douaneformaliteiten, douanecontroles of douanedocumenten vereist in de handel tussen de EU en het VK.

Dit kan enkel maar het geval zijn wanneer dit terugtrekkingsakkoord door het Europees Parlement en het Parlement in het VK goedgekeurd wordt voor 29 maart 2019. Indien dit niet het geval is, komt er een ‘hard brexit’ en zullen dan na 29 maart 2019 voor de handel tussen het EU en de VK douaneformaliteiten en documenten nodig zijn én worden controles door de douane mogelijk.

Vermits er op dit moment nog onduidelijkheid is met betrekking tot de timing en het al dan niet goedkeuren van het terugtrekkingsakkoord, moeten ondernemingen die handel drijven met het VK zich voorbereiden zodat er, bij een eventuele hard brexit, zo weinig mogelijk verstoringen van de handelsstromen zijn.

Voor een groot aantal ondernemingen betekent het verlaten van de interne markt door de VK dat zij voor het eerst geconfronteerd zullen worden met douaneformaliteiten indien zij hun handel met het VK wensen verder te zetten.

Om te kunnen voldoen aan de verplichtingen inzake douane, is het noodzakelijk dat deze ondernemingen beschikken over een eori-nummer.

De Europese Commissie legt marktdeelnemers die met de douane in aanraking komen de verplichting op om zich te identificeren aan de hand van een eori-nummer (Economic Operator Registration and Identification). Deze marktdeelnemers dienen zich slechts in één enkele Lidstaat te laten registreren. Het eori-nummer zal erkend worden door alle douaneautoriteiten van de EU.

Dit nummer is noodzakelijk om een douaneaangifte te kunnen opstellen. Zonder douaneaangifte mogen de goederen niet geladen of gelost worden, en kan er dus geen uitvoer/invoer plaatsvinden.

Een eori-nummer kan vandaag reeds eenvoudig aangevraagd worden via de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) via https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen en dan verder klikken op ‘Financiën + EORI’. De AAD&A raadt aan om dit zo snel mogelijk te doen, om de douane diensten in staat te stellen deze aanvragen tijdig te kunnen verwerken, vóór een eventuele hard brexit eind maart.

Ondernemingen die nog geen ervaring hebben met douaneformaliteiten en het opstellen van douaneaangiften, kunnen zich laten bijstaan door een douanevertegenwoordiger. De douanevertegenwoordiger is een natuurlijk persoon of rechtspersoon die:

beroepsmatig de douaneformaliteiten vervult bij invoer, uitvoer en doorvoer,
in zijn naam of in naam van een opdrachtgever, maar voor rekening van een opdrachtgever en
die erkend is door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.
Een lijst van erkende douanevertegenwoordigers is via de eerdergenoemde website terug te vinden, en dan verder klikken op ‘DOUANEVERTEGENWOORDIGER’.

Voor verdere vragen rond douane en Brexit, raadpleeg de website https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/brexit of contacteer de vermelde lokale brexit coördinatoren.

Bron : Federale Overheidsdienst Financien – douane en accijnzen

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Do not miss the cascade funding for your company!

There's still EU funding to grasp for for your SME / start-up / scale-up for training, innovation, international development in specific target countries, market studies...

Success stories of European companies entering global markets with the support of EEN International Network Partners in non EU countries.

Enterprise Europe Network is present in 29 non EU countries with local business support organisations part of the Network as International Network Partners. They provide valuable support to EU companies looking for information, advice and contacts in their non EU target countries. Have a look on some success stories and achievements reached by EU companies in non EU countries.

Online bedrijfsondersteuning voor EU-exporteurs van diensten naar Canada, Japan, Zwitserland en het VK

Access2Markets heeft het toepassingsgebied van zijn online handelsassistent voor diensten en investeringen uitgebreid tot honderd dienstensectoren in vier van de belangrijkste handelspartners van de EU: Canada, Japan, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Start typing and press Enter to search