In Algemeen

De Commissie onderzoekt manieren om:

  • de toegang tot informatie over vennootschappen in de nationale ondernemingsregisters op EU-niveau te verbeteren;
  • de uitbreiding naar de markten van andere lidstaten te vergemakkelijken en de administratieve lasten te verlagen door ondernemingen in staat te stellen rechtstreeks (zonder extra formaliteiten) gebruik te maken van vennootschapsinformatie uit hun nationale ondernemingsregisters, bijvoorbeeld wanneer zij dochterondernemingen of filialen oprichten, of wanneer zij te maken krijgen met autoriteiten of rechters in andere lidstaten;
  • de bestaande vennootschapsrechtelijke procedures van de EU verder te digitaliseren.

Dit initiatief bouwt voort op de richtlijn van 2019 inzake het gebruik van digitale instrumenten, waarbij onder meer reeds de mogelijkheid van volledige online oprichting van vennootschappen is ingevoerd. De richtlijn van 2019 moet uiterlijk in augustus 2022 in alle lidstaten zijn omgezet.

Deze onderwerpen zijn relevant voor KMO’s, bijvoorbeeld als zij:

  • op zoek zijn naar informatie over zakenpartners in een andere lidstaat,
  • van plan zijn een filiaal of dochteronderneming in een andere lidstaat te openen, of
  • informatie over hun onderneming moeten verstrekken aan administratieve autoriteiten of rechters in een andere lidstaat.

Daarom zou de Commissie met name kmo’s willen verzoeken standpunten en ervaringen met haar te delen aan de hand van deze vragenlijst. Uw deelname wordt bijzonder op prijs gesteld.

De vragenlijst gaat niet over specifieke sectoren, maar is bedoeld voor kmo’s die al grensoverschrijdend actief zijn of dat willen worden, bijvoorbeeld via zakenpartners, een vestiging/bedrijfszetel, of contacten met autoriteiten of rechtbanken in een andere lidstaat.

De uiterste antwoordtermijn is 3 juni 2022. U kunt antwoorden in elke officiële EU-taal.

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

New European Bauhaus: ontdek de financieringsmogelijkheden, word vriend en neem deel aan het NEB festival in Brussel!

Het New European Bauhaus krijgt vorm Het New European Bauhaus (NEB) werd gelanceerd door president von der Leyen in haar toespraak tot de Staat van de Unie in 2020 en werd in samenwerking met duizenden mensen en organisaties in heel Europa en ver daarbuiten ontworpen. Het is een ecologisch, economisch en cultureel project van de […]

Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt deel aan de EU-missie voor klimaat-neutrale & slimme steden tegen 2030

EU-missies zijn een nieuwigheid van Horizon Europe, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU (2021-2027), en ondersteunen de prioriteiten van de Commissie, zoals de Europese Green Deal, Europa Digitaal, Europa’s anti-kanker Plan, Een economie die werkt voor mensen en het Nieuwe Europese Bauhaus. Zij bieden een nieuwe manier om concrete oplossingen te vinden voor enkele […]

EU Funding for green projects: Save the date: #EULife22 Info Days

The LIFE programme helps companies bring their green products, technologies, services and processes to the market. These so-called close-to-market projects launch innovative, demonstrative solutions that offer clear environmental and/or climate benefits. Examples could be in waste management, the circular economy, resource efficiency, water, air or climate change mitigation.

Start typing and press Enter to search