In General

Op grond van de EU-wetgeving mag u rente in rekening brengen als uw klanten te laat betalen.

Dit geldt voor alle handelstransacties met andere bedrijven (inclusief zelfstandigen, zolang het om transacties in verband met hun beroepsactiviteiten gaat) en openbare instanties.

Voorwaarden:

  • u moet aan uw contractuele en wettelijke verplichtingen hebben voldaan
  • de betalingsachterstand is toe te schrijven aan de klant en niet aan omstandigheden waar de klant geen invloed op heeft

U mag geen rente in rekening brengen:

  • bij transacties met consumenten
  • als de factuur een schadevergoeding betreft (bijvoorbeeld door verzekeringsmaatschappijen)

In EU-landen mag u geen rente in rekening brengen als de klant opschorting (surseance) van betaling heeft gekregen.

Wanneer is er sprake van betalingsachterstand?

Is er een betalingstermijn afgesproken?

Dan mag u vanaf de eerste dag na de vervaldag rente vragen.

  • Als uw klant een openbare instantie is, moet die u binnen 30 kalenderdagen betalen.
  • Als uw klant een ander bedrijf is, mag de contractueel bepaalde betalingstermijn niet meer dan 60 kalenderdagen zijn, tenzij u uitdrukkelijk anders overeengekomen bent en dit voor u als crediteur niet onredelijk is.

Staat de betalingstermijn niet in het contract?

Dan moet uw klant rente betalen vanaf 30 kalenderdagen na ontvangst van de factuur of het verzoek om betaling.

Als u niet weet wanneer de klant de factuur heeft ontvangen, kunt u uitgaan van 30 kalenderdagen na levering.

Verstuurt u de factuur naar uw klant voordat u de dienst of goederen geleverd heeft, dan begint de betalingstermijn pas bij de levering.

Rente wegens betalingsachterstand

De wettelijke rente wegens betalingsachterstand bestaat uit de som van de referentierente en een extra rente die elk land zelf vaststelt en die minimaal 8% bedraagt. Openbare instanties mogen geen lagere rente hanteren. Als er bij b2b-contracten geen overeenstemming wordt bereikt, wordt de wettelijke rente toegepast.

Wettelijke rente (%/per jaar) : https://europa.eu/youreurope/business/sell-abroad/payments/late-payment/index_fr.htm

  • De referentierente in de eurozone is gelijk aan de herfinancieringsrente van de Europese Centrale Bank.
  • De referentierente (de rente die banken moeten betalen als zij geld lenen van de centrale bank) voor landen die de euro niet gebruiken, wordt bepaald door de nationale centrale bank.

In beide gevallen worden de referentierentes jaarlijks op 1 januari en 1 juli gepubliceerd en blijven zij 6 maanden geldig. Voor een factuur die op 15 maart betaald had moeten worden, geldt dus de referentierente die op 1 januari is bepaald.

Rentecalculator

Totaal te betalen bedrag (incl. rente):  De Europese Commissie heeft een rente calculator opgesteld om de bedrijven het rentebedrag te kunnen berekenen. U moet het land, het openstaand bedrag en het aantal dagen na de betalingstermijn zetten: https://europa.eu/youreurope/business/sell-abroad/payments/late-payment/index_fr.htm

Om kleine en middelgrote bedrijven te beschermen bij hun handelstransacties met grotere bedrijven of overheidsinstanties, kunnen bedrijven onredelijke voorwaarden en praktijken nu gemakkelijker aanvechten bij de nationale rechter.

Vergoeding van invorderingskosten

Naast de verschuldigde rente heeft u ook automatisch recht op een vast bedrag van minimaal 40 euro ter vergoeding van de onkosten (in sommige landen zelfs meer, afhankelijk van het bedrag op de factuur). Veroorzaakt de betalingsachterstand voor u als crediteur meer onkosten dan de vaste vergoeding (bijv. omdat u een advocaat of incassobureau in de arm moet nemen), dan mag u voor die extra kosten ook een redelijke vergoeding eisen.

E-helpdesk betalingsachterstanden

Voor meer informatie over de rente op betalingsachterstanden kunt u contact opnemen met de e-helpdesk: GROW-LATE-PAY-E-DESK@ec.europa.eu

De Commissie moedigt bedrijven en burgers ook aan om haar te informeren over de toepassing van de richtlijn in eigen land, en over eventuele problemen met de toepassing van de nieuwe rechten die voortvloeien uit de richtlijn.

Bron – Your Europe Business

Informatie – Jean-Philippe Mergen – BECI –  Tél : 02 210 01 77 – E-mail : jpm@beci.be

News in the Category View all news

Doing business in Europe

Your Europe Business is an EU portal designed to help Small and Medium-sized Enterprises do business cross-border and take advantage of the European Single Market.

Benefit from the EU-New Zealand Trade Agreement

On 24 October, Enterprise Europe Network organised an interesting webinar on the EU-New Zealand Trade Agreement. Some useful information for SME's were shared by the speakers.

Monitoring industrial ecosystems in EU Member States helps targeting internationalisation

Useful tool for analysing trends, industry specialisation and assets of each EU countries to target the internationalisation of your activities, products and innovation in specific EU countries.

Start typing and press Enter to search