In Economy

Jaarlijks verschijnen er meer dan 460.000 Europese overheidsopdrachten voor een totale waarde van ongeveer 420 miljard euro. Hoe selecteert u de aanbestedingen waarop u kunt ingaan? En hoe maximaliseert u de kansen om een opdracht in de wacht te slepen?

Waar overheidsopdrachten afkomstig van kunnen zijn? Van een Europese instelling, zoals de Commissie, het Parlement, de Raad, het Europees Hof van Justitie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, de Europese Centrale Bank, de Europese Investeringsbank, het Comité van de Regio’s, maar bijvoorbeeld ook van ministeries, lokale overheden, nationale en gewestelijke agentschappen, noem maar op.

Dagelijks publiceren deze organisaties in Europa enkele honderden aanbestedingen voor de aankoop van benodigdheden, werkzaamheden en diensten. Wat de Europese Commissie aangaat, heeft 81% van de opdrachten betrekking op diensten, 12% op benodigdheden en 7% op werkzaamheden.

10 praktische tips om uw kansen op toekenning van een overheidsopdracht in Europa te maximaliseren:

  1. Identificeer kansen door het selecteren van opdrachtaankondigingen.

Alle overheidsopdrachten in Europa worden gepubliceerd op de Europese website ‘Tenders Electronic Daily’ (TED): http://ted.europa.eu/TED/main/HomePage.do

Dankzij het platform kunt u aanbestedingen selecteren op basis van criteria in verband met de opdrachtgevers (aanbestedende macht), de landen en de betrokken sectoren of producten.

  1. Bereid u voor: stel een checklist en een strikte retroplanning op. Voorzie een zekere veiligheidsmarge tegenover de deadline voor het indienen van de offertes. Aanbiedingen die na het verstrijken van de termijn (datum en uur) worden ingediend, komen niet in aanmerking.
  2. Lees de specificaties (TOR – Terms of reference) heel aandachtig en vraag zo nodig om verduidelijking.
  3. Bepaal wat de beoordelaars werkelijk zoeken. Lees de criteria voor de beoordeling van de offertes zorgvuldig door.
  4. Vorm een consortium met een partner indien dit een toegevoegde waarde kan betekenen voor uw offerte, bijvoorbeeld inzake kennis van de lokale markt of in relatie tot een vaardigheid, een techniek of een onderdeel van de specificaties waar u onvoldoende kennis van heeft.
  5. Vergaar de gevraagde documenten (bv. gecontroleerde rekeningen, statuten enz.)
  6. Vertrouw het opstellen van de offerte toe aan een deskundige, hetzij intern, hetzij in samenwerking met een externe adviseur.
  7. Beantwoord alleen de specificaties/Terms of reference. Voeg geen elementen toe die niet werden gevraagd.
  8. Benadruk uw troeven, uw vakkundigheid en relevante ervaring met betrekking tot wat de aanbesteding vraagt.
  9. Controleer en herlees uw voorstel.

Neem contact met ons op om uw TED-zoekprofiel te personaliseren. Op die manier kunt u per e-mail doelgerichte aanbestedingen ontvangen die u interesseren en krijgt u bovendien praktische tips om uw kansen op het binnenhalen van een opdracht te vergroten.

Enterprise Europe Network Brussels @ BECI – Jean-Philippe Mergen – Tel.: 02 210 01 77 – jpm@beci.be

News in the Category View all news

EU and Chile strengthen a comprehensive political and trade partnership

The European Union and Chile have concluded negotiations on the EU-Chile Advanced Framework Agreement. The agreement will deepen EU-Chile trade and investment relations and provide new opportunities for EU businesses in Chile.

Sell products in the EU — Cross-border delivery of your goods

Companies operating in Europe can benefit from the EU Single Market. Most goods can thus move freely within the European territory, without additional costs or quantitative restrictions. This is called the free movement of goods.

Implementation of the European product rules: the Blue Guide 2022 is published

The Commission published the ‘Blue Guide on the implementation of the product rules 2022’. The Guide is meant for a better understanding of EU product rules and facilitation of their uniform application across sectors throughout the Single Market.

Start typing and press Enter to search