In Algemeen

Er is een Europese richtlijn inzake betalingsachterstand. Zij stelt dat overheidsinstanties binnen 30 dagen voor goederen en diensten moeten betalen. Bedrijven moeten hun rekeningen binnen 60 dagen betalen. Over betalingstermijnen van meer dan 60 dagen kan worden onderhandeld, mits deze uitdrukkelijk zijn overeengekomen en niet kennelijk oneerlijk zijn jegens de schuldeiser.

Ondernemingen hebben automatisch recht op vertragingsrente en een vast minimumbedrag van 40 EUR alsvergoeding voor invorderingskosten. Zij kunnen aanspraak maken op een redelijke vergoeding voor alle resterende incassokosten.

De vertragingsrente ligt ten minste 8 % boven de referentie van de ECB. Het is overheden niet toegestaan om een lagere rente vast te stellen, maar bedrijven kunnen dit doen, mits dit uitdrukkelijk is overeengekomen en niet kennelijk oneerlijk is.

Meer dan 60 % van de EU-bedrijven wordt later betaald dan contractuele voorwaarden.

De Europese Commissie raadpleegt bedrijven met het oog op de herziening van de richtlijn betalingsachterstanden.

Deze raadpleging maakt deel uit van de voorbereiding van de Europese Commissie op de herziening van de richtlijn betalingsachterstand (Richtlijn 2011/7/EU).

Deze raadpleging is bedoeld om informatie te verzamelen over de volgende aspecten van te late betalingen:

  1. de belangrijkste kenmerken van betalingstermijnen die door bedrijven worden gehanteerd;
  2. de ervaring van bedrijven met oneerlijke betalingspraktijken;
  3. de manier waarop bedrijven omgaan met geschillen over betalingsachterstanden;
  4. de standpunten van bedrijven over mogelijke beleidsmaatregelen ter bestrijding van te late betalingen.

Deze raadpleging met steun van het Enterprise Europe Network is gericht op kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) die actief zijn in elke sector van de economie. Het richt zich uitsluitend op betalingsvoorwaarden voor business-to-business transacties (B2B). Daarom mogen bedrijven die het grootste deel van de tijd rechtstreeks aan consumenten en/of overheidsdiensten verkopen, niet deelnemen aan deze raadpleging.

Geef uw mening!

Neem deel aan de raadpleging en geef uw advies door uiterlijk op 16 maart te antwoorden op de raadpleging via de volgende link: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/sme_panel_late_payment_revision

U kunt reageren op de raadpleging in de taal van uw keuze.

Enterprise Europe Brussels nodigt zoveel mogelijk bedrijven uit om hun mening te geven over de vaststelling van beleidsmaatregelen op Europees niveau om betalingsachterstanden doeltreffender aan te pakken.

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Hoe kunnen potentiële internationale partners effectief worden geïdentificeerd en ontmoet?

Het identificeren van een potentiële internationale partner en het krijgen van een eerste afspraak vereist een goede voorbereiding. Deelnemen aan evenementen zoals een handelsmissie, een beurs of een B2B-matchmakingevenement kan u helpen om gerichte prospects te ontmoeten. Matchmaking-evenementen georganiseerd door Enterprise Europe Network stellen u in staat om in een beperkte tijd een maximum aan gekwalificeerde prospects te ontmoeten.

Have a say on the next EU funding for companies by 20 October 2024!

DG BUDG is collecting input from businesses and organisations about their experience in accessing EU funding. Such feedback is crucial to make the funding process smoother and more effective and a good opportunity to pass on your experiences and difficulties.

EU Trade policy helps EU companies to grow

EU trade covered by trade agreements has risen by over 30% over the past five years highlight the report on the implementation and enforcement of EU trade policy.

Start typing and press Enter to search